Annonce

Annonce

Pollen indeholder både vitaminer, proteiner, fedtstoffer og mineraler, og som en del af kosten er pollen således vigtig for honningbiernes vinteroverlevelse og modstandsdygtighed overfor sygdomme.

Forskere har kortlagt danske honningbiers spisevaner

Skiftende blomstringssæsoner giver danske honningbier en blandet kost hen over året. Levende læhegn, frugttræer og efterafgrøder spiller også en rolle, viser ny undersøgelse.

Pollen er en vigtig ernæringskilde for danske honningbier og en ny rapport, der er udarbejdet af Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, viser, at landbrugsafgrøder som raps, kløver og hestebønne samt efterafgrøder som honningurt og olieræddike i stor grad udnyttes af bierne gennem blomstringssæsonen.

For en gennemsnitlig dansk honningbi starter sæsonen ud med et festmåltid med blomstringen af pil i begyndelsen af foråret. I løbet af maj står menuen i stedet på raps, mens sommeren byder på masser af hvidkløver. I efterårssæsonen er det primært vedbend og sennep, der forsyner bierne med pollen.

Rapporten fastslår blandt andet også, at bybier generelt indsamler pollen fra flere forskellige planter end øvrige bier. Bybiernes varierede kost skyldes særligt, at der i byerne er en større variation af planter i haver og parker.

Forfatterne til rapporten understreger dog, at det bør tages i betragtning, at samtlige undersøgte områder i rapporten indeholdt flere typer af landskaber (bl.a. byområde, landbrug, skov, vand, natur, andet) indenfor biernes typiske flyveafstand på tre kilometer fra deres bigård.

En livsvigtig ressource

Pollen indeholder både vitaminer, proteiner, fedtstoffer og mineraler, og som en del af kosten er pollen således vigtig for biernes vinteroverlevelse og modstandsdygtighed overfor sygdomme.

Bierne samler oftest pollen i en omkreds af cirka tre kilometer fra deres bigård, men de flyver gerne længere, hvis der findes en god pollenkilde indenfor 10-12 km.

I alt blev der identificeret 105 pollentyper i undersøgelsen, der både omfattede afgrøder, vilde planter, træer, buske og urter. Antallet af pollentyper var således lavt indtil slut maj og stigende indtil slutningen af august. Herefter aftog antallet af pollentyper igen.

Prøverne i undersøgelsen er taget i samarbejde med frivillige biavlere i hele Danmark. I alt blev der leveret 258 prøver fra 31 bigårde i 2020 og 53 prøver fra ni bigårde i 2021.

Rapporten er en del af et større studie om danske bier, som er betalt ligeligt mellem EU-kommissionen og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg